Patiens Harpan – en tidlös klassiker

Alla som tillhör den så kallade millenium-generationen har med all säkerhet lagt ett och annat parti av enmansspelet Harpan. Denna kortklassiker var nämligen ett av de första spelen som digitaliserades och blev en standardinstallation på Windows-datorer världen över. Därför är Harpan en välspelad klassiker för den första generationen som växte upp med hemdatorer. Många var de skolelever som under datorlektionerna gömde ett fönster med Harpan under sina PowerPoint-presentationer. Många kontorsanställda fann Harpan mer stimulerande än sina Excel-ark.

Faktum är att Harpan har en långt mycket längre historia än så.

Patiens Harpan eller Klondike Solitaire

Ursprunget till patiens kan spåras runt norra Europa och tidsbestämmas till runt mitten av 1700-talet. Det finns olika skriftliga källor som placerar spelet på hemmaplan här i Skandinavien, i Baltikum och i Tyskland samt Frankrike. Det svenska namnet kommer med all sannolikhet från franskans ord för tålamod: patience. Den version av patiens som idag kallas Harpan hade ursprungligen namnet Klondike Solitaire, vilket alltså pekar på ett amerikanskt ursprung för just denna standardiserade form av patiens. 1870 publicerades en bok i just USA där författaren listade 30 olika versioner av patiens, varav den klassiska Harpan var en av dem.

1990-talet och Harpans storhetstid

Var du en av de som tidigt fick en hemmadator så har du säkert nostalgiska minnen av de timmar du spenderat framför Patiens Harpan. Det var med Windows 3.0 som patiens blev ett inkluderat program i operativsystemet, och det är den versionen vi oftast syftar på när vi säger Harpan. Spelet programmerades av en praktikant på Windows, och korten designades av Susan Kare, som efter det gick vidare till konkurrenterna Apple och deras Macintosh.

Kanske var det just bristen på annan underhållning i dåtidens Windowssystem som gjorde att många återvände till Harpan när tristessen började infinna sig. Eftersom man kan spela på olika svårighetsnivåer är det relativt lätt att klara av patiensen vilket såklart gör det roligare att spela. När Harpan var komplett studsade kortleken över skärmen i något som då kändes som avancerad grafik. Men varför heter det harpan egentligen? Smeknamnet som vi oftast använder idag kommer av att korthögarna är formade likt instrumentet harpa.

Spelreglerna och variationer

Senare uppdateringar av Windows hade mängder med olika patienser förinstallerade, men i flera år var det just bara Harpan, eller Klondike Solitaire, som alltså fanns att tillgå. Du har säkert sett hur korten ligger uppradade i sju högar, och att man lämnar de återstående korten i en hög längst upp till vänster. Målet är alltså att få upp alla kort, ordnade efter färg och siffror, i fyra högar som var och en börjar med de fyra essen. De olika reglerna för hur man får flytta korten, och vilka kort man får spela från dragningshögen, är det som skiljer olika varianter åt. Drar man tre kort åt gången blir det såklart svårare, medan spelet förenklas om man bara drar ett åt gången.

Du kan också välja att aktivera autospel, vilket innebär att korten automatiskt går till färghögarna när de blir tillgängliga. På så sätt slipper du oroa dig för att du missar något när du spelar. Denna digitala version kan ytterligare förenklas genom att datorn ger dig tips på nästa kortförflyttning. Det kan som sagt bli ganska enkelt att spela om man så vill!